Isnin, Julai 2

ABQARIEY LUNCH SET

 

Mood memasak yg jarang2 dtg tiba2 menyerbu ujung minggu lepas…..  dlm dok berpikir2 apa nk buat, tiba2 dpt idea nk menghasilkan set lengkap makan tengahari tu menggunakan rempah ayam goreng berempah ABQARIEY…

check punya check, bahan2 semua ada… akhirnya terciptalah menu baru yg sy namakan ABQARIEY LUNCH SET… cewwahhh!!! :)

DSC00713 (Gambar: Nasi ABQARIEY, Rendang Daging (kering) ABQARIEY, rendang daging (basah) ABQARIEY, ayam goreng berempah ABQARIEY & papadam )

Erk, nasi tu sy guna beras biasa jer… (maklumlah guna stok yg sedia ada jer…. tak dan nak pg beli basmati…kalau nk cantek lagi, boleh guna beras basmati / beras siam..)

Dari segi rasa nasi ABQARIEY tu, bak kata en Hasben sy yg sgt2 cerewet ttg rasa makanan… katanya; “nasi ni boleh bukak kedai ni';”

Wow!!! bkn senang tau En Hasben sy nk ckp mcm tu. biasanya memanjang kritik jer… kalau sedap pon biasanya dia akan diammmmm jer. tp kali ni dia ckp boleh bukak kedai…. kembang nya rasa hati….. ‘tq dear’…..

ok, utk edisi kali ni, sy nk share resepi nasi ABQARIEY ni dulu… rendang daging tu, edisi akan dtg yer….

selamat mencuba!!!

~~~~~~~~~~

Bahan2:-

-1 pkt rempah Ayam goreng berempah ABQARIEY

-Bwg merah – 5 ulas

-Halia- 2 inci

-Bwg putih- 3 ulas

(semua dimayang halus)

-Buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis (optional)

-Marjerin – 3 – 4 s/b

-Beras – 4 –5 cwn (beras biasa pon boleh…tp kalo nk sedap & cantik lg, guna lah beras basmati….)

-Perahan limau nipis

- Kismis & daun limau purut (optional)

- Daun pandan (optional)…(erk, sy x letak, sbb xde stok )

Cara2:-

Panaskan marjerin.

Tumis buah pelaga & the  gang sampai wangi.

Masukkan bawang2 & the gang…sampai naik bau & agak layu

Kemudian masukkan 3 – 4 sudu besar rempah ayam goreng berempah ABQARIEY.

Kacau sampai naik bau (waaangiiiiiiiinyaaa……..anak2 sy yg tgh dok kt tkt atas semua turun, tanya..'mama masak apa ni??wangi sangat!’ hehee)

Then masukkan beras. Kacau sebati…. Masukkan air ikut sukatan beras…. Perahkan sedikit perahan limau nipis (1-2 s/b) & masukkan daun limau purut.

DSC00670

Masak sampai air agak kering & masukkan kismis… tunggu sampai nasi masak.

Bila nasi dh masak… tunggu dlm 10 minit sblm nasi di kais (utk elakkan kerak…)

Tadaa………dh siap….

DSC00692

20 minit jer…. huhuhuuuuu

Sedap dimakan dgn ayam goreng berempah ABQARIEY, gulai ABQARIEY, rendang ABQARIEY & segala2nya tentang ABQARIEY…. ;)

DSC00694 copy

(seenak rasa, nasi x memek & mkn x muak…)

Ada ABQARIEY, semua jadi… ;)

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan